Skip to main content
Hoe meer wij denken, hoe minder wij voelen. En hoe minder we kunnen beleven. En hoe verder we af komen te staan van de realiteit van ons lichaam, van het contact, de vriendschap, de intimiteit, die samengaan met onze lichamelijke warmte. 
Veel mensen voelen niet, dan wel doordat zij door hun opvoeding helemaal in hun
denkwereld zijn opgenomen, dan wel doordat zij leven in beelden en inbeeldingen, of soms ook doordat ze in conflict liggen met hun lichaam en hun lichaam domweg niet willen voelen. 
Ons lichaam is een spiegel van de ziel. Onze houding, onze gebaren, onze manier van bewegen, onze aandacht, onze woorden… dat alles laat zien wie wij zijn. En dat komt ons niet altijd even goed uit. Daarom persen velen zich in een keurslijf van vaste gewoontes en ingesleten patronen. Dat hebben ze zich zo aangeleerd.
Hoe komen we terug bij onze onschuldige oorspronkelijkheid? Bij onze openheid en onbevangenheid?
Bij Instituut Orshof ontdekken we dat via de zeven letters van het acroniem W.O.R.T.E.L.S.®. W.O.R.T.E.L.S.® staat voor warmte – ontspanning – ruimte – tastzin – emotie – levenskracht – stroming. Deze zeven aspecten van ons lijf en leven vormen een perfecte graadmeter voor bewust, gezond en natuurlijk functioneren.
warmte instituut orshof wortels methodiek

Warmte

Hoe beter je jezelf en je lijf als ‘warm’ ervaart, hoe beter je in je vel zit – lichamelijk, psychisch en sociaal. Als je bijvoorbeeld je emoties toelaat en accepteert, dan voel je innerlijk een gezonde warmte op gang komen. Het verdringen van emoties maakt je eerder koud, gespannen en afstandelijk.

Ontspanning Instituut Orshof

Ontspanning

Bij gezond zijn hoort een natuurlijke afwisseling tussen spanning en ontspanning. Het is dus de kunst om steeds weer los te laten. Bij langdurig aangehouden spanning zul je zowel lichamelijk als psychisch minder goed functioneren.

ruimte instituut orshof wortels methodiek

Ruimte

Als je de ruimte krijgt en neemt om te zijn wie je bent, dan brengt dat openheid en helderheid. Dit staat haaks op bijvoorbeeld beklemming, afsluiting en vervallen in dwangmatig denken, piekeren, verwarring en ‘zweven’.

tasten trilling wortels methodiek

Tasten, Trilling

Door te tasten en je vijf zintuigen echt te gebruiken, kom je in direct contact met de werkelijkheid. Deze werkelijkheid en je lichaam beleven als trilling, brengt je gezondheid en je intuïtie op gang. Dit in tegenstelling tot fixatie en vastklampen aan beelden en structuren, waardoor je je gevoel verliest en verkrampt.

emotie instituut orshof methodiek wortels

Emotie

Voor een gezond leven is het essentieel dat je je laat raken en dat je je emoties beleeft en uit. Als je je verdriet en boosheid verdringt, dan belandt je in een innerlijke strijd. Je kunt vervreemden van jezelf met angst, spanning en alle mogelijke klachten.

levenskracht instituut orshof belgie

Levenskracht

Als energetische mens laat je je natuurlijke levenslust, levenskracht en levensdurf bruisen. Wordt je bezieling geremd, dan krijg je te maken met zwakte, vermoeidheid, passiviteit, afhankelijkheid.

stroming wortels orshof orsmolen

Stroming

Oorspronkelijk leven gaat samen met gewaarzijn van stroming en spontaniteit, zowel lichamelijk, emotioneel als sociaal. Daar horen ook humor en relativering bij, evenals speelsheid, creativiteit en spirit. Hoe beter je contact kunt maken met je lichaam, hoe meer je leeft vanuit je W.O.R.T.E.L.S.®, des te meer kun je jezelf zijn en jezelf realiseren. Dat gaat vanzelf.

Doe de W.O.R.T.E.L.S. test

Wij hebben een graadmeter voor gezondheid ontwikkeld als hulpmiddel voor de classificatie van gewaarwordingen van “meer gezond” tot “ongezond” wij hebben dit samengevat in het acroniem “W.O.R.T.E.L.S.” Onderstaande vragenlijst beoogt een inzicht aan te reiken, wat leven vanuit je wortels voor jou betekent.

Doe de test

“Ervaring zesdaagse cursus “de reis van je leven”: regelmatig strijd tussen mijn verstand en mijn gevoel. Eenvoudige dingen hebben grote gevolgen voor mijn gevoel, warmte en aandacht van anderen doet me goed. Onbevangenheid van Zander heeft me goed gedaan. Goeie sfeer, mooie omgeving, goede verzorging, veilig kader.”

Wil

“Inspirerend, motiverend, en een leraar voor velen die op zoek zijn naar zichzelf en hun levenspad. Dit alles met een tomeloze energie en enthousiasme waardoor het een feest en zeer leerzaam was om met Ivo samen te werken. Ik gun het iedereen, eens in zijn leven, een basiscursus te volgen bij het centrum van Ivo.”

Lily